Nagyvilág

Bugár szerint a Hídnak Szlovákiában kell bizonyítania

A Híd elnöke azt üzente az Orbán-kormánynak: partneri viszonyban gondolkoznak.

Hiába üzenget a magyar kormány a Hídnak, hogy bizonyítsa, magyar párt, nekik csak Szlovákiában kell bizonyítaniuk a választóiknak, méghozzá azt, hogy betartják ígéreteiket, amelyeket a választások előtt tettek – jelentette ki Bugár Béla, a pozsonyi parlamentben.

A pártelnök szerint nem a Híd van rossz kapcsolatban a magyar kormánypárttal, hanem utóbbi kötelezte el magát korábban a Magyar Koalíció Pártja mellett, és ez a helyzet azóta sem változott. “Nem nekünk kell lépni” – fogalmazott Bugár Béla, hozzátéve: nyitottan állnak minden tárgyalás elé, de csak partneri viszonyt tudnak elképzelni.

Amennyiben meghívják, a Híd részt vesz a Magyar Állandó Értekezleten vagy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Utóbbi szervezettel kapcsolatban a politikus megjegyezte: “van ott egy határozat, ami miatt Szlovákia kritizálja a magyar parlamentet”, ezzel kapcsolatban tanácsos lenne még tárgyalni.

Bugár Béla szerint nincs könnyű helyzetben a Híd, ugyanis az új kormánykoalíció pártjai közül csak nekik van “releváns kisebbségi programjuk”. Ráadásul míg minden más kérdésben viszonylag könnyen megegyeznek, a kisebbségek ügyében nehezebb minden félnek megfelelő megoldást találni.

Igaz, nem lesz kisebbségi törvény, de kiszélesítik a kisebbségvédelmi kormányfő-helyettesi poszt jogköreit, így például kezdeményezhet törvényeket is – mondta a Híd elnöke.

Jelentős előrelépésként értékelte Bugár Béla, hogy koalíciós partnereikkel megegyeztek, a törvényekből eltávolítanak minden kisebbségeket sújtó intézkedést, így a kettős állampolgárságról szóló jogszabály negatív rendelkezéseit is.

A Hidat tavaly nyáron hozta létre öt, az MKP-ból kilépő parlamenti képviselő, mert nem értett egyet addigi pártja vezetésének politizálásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik