Nagyvilág

Sarkozy 300 illegális romatábort számoltat fel

A kormány szerint ezek a táborok a bűnözés melegágyai, ám kritikai hangok szerint az etnikai kisebbség diszkriminálása történik.

Nicolas Sarkozy francia elnök elrendelte 300 illegális roma bevándorlókat elszállásoló tábor felszámolását. Az elnök akciója válaszlépésként értelmezhető a múlt heti Loir-völgyben történt zavargásokra, melyben bevándorlók támadtak a rendőrségre, miután azok lelőttek egy fiatal férfit.

A kormány álláspontja szerint ezek a táborok a bűnözés melegágyai, ám kritikai hangok szerint az etnikai kisebbség diszkriminálásáról van szó.

Az elkövetkezendő három hónapban felszámoljuk az illegális táborok felét, amely körülbelül 300 helyszínt jelent – mondta Brice Hortefeux francia belügyminiszter a múlt heti zavargások körülményeit megvitató kormányülést követően. A Loir menti Saint Aignan városban a rendőrség épületére támadt a feldühödött tömeg, autókat gyújtottak fel, és fákat döntöttek ki, miután a rendőrök lelőttek egy ellenőrző ponton áthajtó utazót.

A zavargásokkal kapcsolatban Sarkozy elnök nyomatékosan aláhúzta: még az idén szigorítani fogják a romák bevándorlását, jobban mondva megkönnyítik az illegálisan Franciaországban tartózkodó romák kiutasítását.

Az eset kapcsán rasszizmussal vádolják Nicolas Sarkozy francia elnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik