Nagyvilág

A történelmi örökség része lett az 56-os menekülthullám Kanadában

A kanadai kormány a nemzeti történelmi örökség részének nyilvánította az 1956-os forradalom magyar menekültjeinek Kanadába érkezését.

A magyarok ezreinek Kanadába érkezése elősegítette a menekültek befogadására irányuló kanadai modell kialakítását, hozzájárult ahhoz, hogy a kanadaiak befogadóbbak legyenek a bevándorlókkal, valamint ez az esemény nyitotta meg a kapukat a más országokból érkező menekültek letelepedése előtt – idézi a közlemény Jim Prentice környezetvédelmi minisztert, aki a bejelentést tette.

A tájékoztatás szerint a kormány döntése tükrözi az esemény kanadai történelemben játszott szerepének fontosságát, valamint jelentőségét az észak-amerikai állam bevándorlási politikájának alakulásában.

Kanada több mint 37 500 magyar menekültet fogadott be az ország 1956-os szovjet megszállása után. Népességszámához viszonyítva egyetlen másik ország sem adott otthont ilyen nagy létszámú magyar menekültcsoportnak – hangsúlyozza a közlemény.

A dokumentum arra is kitért, hogy a magyar menekültek többsége fiatalon, magas képesítéssel érkezett Kanadába; képzettségüket kamatoztatva hozzájárultak az ország gazdasági fejlődéséhez, illetve a kanadai társadalom sokszínűségéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik