Nagyvilág

Több tucat ország ismerheti el Koszovó függetlenségét

Újabb országok részéről várja önálló államiságának hivatalos elismerését Koszovó a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) döntése alapján - mondta a koszovói külügyminiszter.

“Több mint 35 ország mondta azt, hogy az ICJ döntése után fontolóra veszik az elismerést. Nem látok többé okot arra, hogy most bármely ország halogassa az elismerést. Nincs több kétség (Koszovó függetlenségét illetően)” – mondta Skender Hyseni a Der Standardnak.

A miniszter szerint az ICJ egyértelműen megerősítette Koszovó függetlenségét, és tanácsot adott az ENSZ-tagállamoknak, hogy ismerjék el. Mint mondta, elsőként attól az öt európai uniós tagállamtól várja Koszovó államiságának elismerését, amelyek még nem tették azt meg.

A koszovói külügyminiszter reméli, hogy Szerbia ezután elismeri Koszovó függetlenségét. “Nem azt mondom, hogy Szerbia hivatalosan elismeri (Koszovót), hanem hogy legalább a létezését elismeri” – fejtette ki. Hyseni elképzelhetetlennek tartja, hogy Belgrád, amely maga kérte a bíróság véleményét, ne tartsa tiszteletben azt. “Ez a legjobb esetben is nevetséges volna” – tette hozzá.

Az ENSZ közel kétszáz tagállamából eddig 69 ismerte el önállónak Koszovót, a 27 európai uniós tagország közül Ciprus, Görögország, Románia, Spanyolország és Szlovákia nem tette ezt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik