Nagyvilág

Hága: Koszovó függetlensége nem sértett nemzetközi jogot

A bíróság szerint Koszovó függetlensége nem ellentétes a nemzetközi joggal.

Az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságának tanácsadó véleménye szerint Koszovó 2008-as egyoldalúan kikiáltott függetlensége nem ellentétes a nemzetközi joggal.

A bíróságnak arra a kérdésre kellett választ adnia, vajon Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlensége – és Szerbiától való elszakadása – összeegyeztethető-e a nemzetközi joggal.

Az ENSZ legmagasabb bírói fórumának véleménye a média szerint várhatóan erősíteni fogja a szeparatista törekvéseket. Ugyancsak várható, hogy azok az ENSZ-(és köztük EU-)tagállamok, amelyek eddig vonakodtak elismerni Koszovót, most módosítják álláspontjukat.

Koszovó közelebb kerül az ENSZ-be való felvételhez is a hágai döntés nyomán.

A hágai bírák 10-4 arányban szavazták meg a tanácsadói, azaz nem kötelező érvényű véleményt.

A pristinai kormány miniszterei és más tisztségviselői pezsgővel koccintottak a hágai döntés kihirdetése után.

Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét – szögezte le Vuk Jeremic külügyminiszter a döntés kapcsán.

“Nehéz napok állnak előttünk (…) Nagyon fontos, hogy megőrizzük a békét és a stabilitást a tartomány (Koszovó) egész területén. Nem szabad, hogy polgáraink felüljenek provokációknak” – idézte a külügyminiszter szavait a szerb sajtó, aki nem fejtette ki, hogy milyen provokációkra gondol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik