Nagyvilág

Több tucat embert mentett meg a “szeretett vezér”

Majdnem hetven embert mentett ki Észak-Korea árvíztől sújtott területiről az ország "szerető vezére", Kim Dzsong Il, a légierőt küldve a vízzel körbezárt emberekért.

Az ország északnyugati, Kínával határos tartományában rekordmennyiségű eső zúdult a héten, mezőgazdasági területeket és lakónegyedeket árasztva el. A koreai központi televízió (KCT) beszámolója szerint többtucatnyi embert zárt körbe a víz, amíg Kim Dzsong Il el nem rendelte a megmentésüket. A televízió közlése szerint “a négy helikopter, az Ő nagy szeretetét szállítva, hezitálás nélkül repült” az árvíztől sújtott területre, ahol 68 embert mentettek ki.

A televízió beszámolója szerint a kimentett emberek “a Phenjan feletti égre tekintve teli torokból kiáltották, hogy Éljen a Kedves Tábornok, hálásan tisztelegve” az észak-koreai vezető előtt.

A televízió közlése szerint két nap alatt 28 centiméternyi eső zúdult a fővárostól északra található tartományokra. Észak-Korea a héten kétszer is megnyitotta a dél-koreai határ közelében lévő gátjait, hogy szomszédjukhoz engedjék a felgyűlt vizet.

A megfelelő árvízvédelmi rendszerek hiányában rendszeresen öntik el árvizek a termőföldeket és településeket a fővároson kívüli területek többségén. 2007 augusztusában legalább hatszáz ember halt meg egy évtizedes áradásban. Akkor az észak-koreai vezetők személyi kultuszát is építő állami média olyan embereket dicsért, akik hagyták megfulladni gyermekeiket, és inkább Kim Dzsong Il, valamint apja, Kim Ir Szen fényképeit menekítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik