Nagyvilág

Izrael a békefolyamatot támogatja

Izrael tovább könnyítené a palesztinok mozgását Ciszjordániában, és felújítaná a béketárgyalásokat.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette, hogy a békéhez vezető legjobb út az, ha a felek félretesznek minden korábbi sérelmet és előfeltételt, amelyek eddig elválasztották őket egymástól.

Netanjahu nem beszél arról, hogy hajlandó-e a szeptemberi határidő lejárta után meghosszabbítani a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó tízhónapos moratóriumot. A palesztin fél ezt támasztotta a közvetlen tárgyalások megkezdésének feltételéül.

Az izraeli miniszterelnök hozzátette: komoly előzetes biztonsági megegyezésekre van szükség, hogy a kiürített területek ne váljanak iráni erődítményekké.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter azt reméli, hogy néhány héten belül megkezdődhetnek a két fél közötti közvetlen béketárgyalások. A védelmi miniszter sikerként értékelte Netanjahu és Barack Obama amerikai elnök találkozóját, és szeretné, ha a palesztin és az izraeli fél minden témáról személyesen is tudna beszélni a későbbi találkozók során.

Mahmúd Abbász palesztin elnök azt válaszolta Netanjahunak, hogy nyitott a közvetlen tárgyalások irányában, ha az izraeliek véleményt nyilvánítanak a határok és a biztonság kérdésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik