Nagyvilág

Fidel Castro nagyköveteket fogadott

A Kubában akkreditált nagykövetekkel találkozott pénteken Fidel Castro volt kubai elnök.

A volt kubai vezető négy évig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, újabban azonban reaktiválja magát, s szinte minden napra jut egy újabb nyilvános jelentkezés.

A külügyminisztériumban találkozott a diplomatákkal, és több mint másfél órán át válaszolt kérdéseikre. Megismételte, hogy Irán megtámadása széles fegyveres konfliktushoz vezetne. Kérdésekre válaszolva Castro különféle sajtójelentésekre és elemzésekre hivatkozott, magabiztosan és pontosan fogalmazott, időnként indulatosan gesztikulálva.

Fidel Castro 2006-ban betegedett meg, és azóta távol maradt a közélettől. Július elején azonban visszatért a nyilvánosság elé: először a nemzeti tudományos kutatóközpontban (CNIC) jelent meg, majd pár nappal később az állami televízióban vállalt szereplést, és a kubai világgazdasági kutatóközpontba is ellátogatott.

A hazájában még ma is legendásnak számító egykori forradalmár, majd kommunista diktátor, aki augusztusban tölti be 84-ik életévét, átengedte öccsének, Raúlnak az elnöki széket, de változatlanul betölti a Kubai Kommunista Párt (PCC) első titkári tisztét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik