Nagyvilág

Lehetetlen megfékezni a lángokat a Szlovák Tudományos Akadémiánál

A híradásokkal ellentétben nem kerültek vírusok a környezetbe.

Órák óta nem tudják megfékezni a lángokat a Szlovák Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek pozsonyi telephelyén, ahol az eddigi információk szerint egy acetilénnel teli palack felrobbanása miatt ütött ki tűz csütörtökön délelőtt. Az oltásban 15 tartálykocsival vesz részt több tucat tűzoltó nemcsak Pozsonyból, hanem a környékbeli városokból is.

Mint arról korábban már hírt adtunk, az akadémia több intézményének hatemeletes, éppen átalakítás alatt álló épületében két emelet égett ki, a tüzet teljes egészében még délután sem tudták megfékezni. Az anyagi kárról egyelőre nincs becslés, de eurómilliókra tehető, mert kutatók drága műszerei, berendezései mentek, mehettek tönkre. Odavesztek olyan onkológiai és influenzával kapcsolatos laboratóriumi kutatások (rész)eredményei is, amelyek felbecsülhetetlen értékűek.

A Szlovák Tudományos Akadémia tájékoztatása szerint – egyes híradásokkal ellentétben – vírusok nem kerültek a környezetbe.

Viera Rosová, az akadémia alelnöke elmondta, hogy az alkalmazottakat azonnal evakuálták, de az anyagi károk hatalmasak lesznek, miután az intézet nagyon korszerű és drága műszerekkel volt felszerelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik