Nagyvilág

Kikötött Egyiptomban a líbiai segélyhajó

A Gázai övetezbe szánt segélyrakományt a Vöröskereszt segítségével jutattják el a hajó aktivistái.

Kikötött Egyiptomban a Gázai övezetbe igyekvő líbiai segélyhajó, miután az izraeli haditengerészet megakadályozta, hogy elérjék a palesztin hatóságok területét.

A moldovai zászló alatt hajózó Almathea kipakolja rakományát, és a Vöröskereszt segítségével juttatja majd el a Gázai övezetbe – mondta az egyiptomi el-Arish kikötő igazgatója, Abdel Maqsoud.

Youssef Sawani, az akció egyik irányítója elmondta, hogy békés küldetést hajtottak végre, ám az ENSZ izraeli nagykövete, Gabriela Shalev Ban-Ki Moonnak írott levelében gyanús akcióról beszélt.

A Moamer Kadafi, líbiai elnök fia által szponzorált hajó élelmiszert és gyógyszereket kíván eljuttatni a Gázai övezetbe. A teherhajó kétezer tonnányi, főleg élelmiszerből és gyógyszerből álló rakományt szeretne eljuttatni a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom által uralt övezetbe. A segélyhajó az izraeli haditengerészet kíséretében irányt változtatott, és Egyiptom partjai felé indult.

A májusi, nemzetközi botrányt kavart flottillatámadás óta ez az első eset, hogy egy segélyhajó megkísérelte áttörni a Gázai övezet izraeli blokádját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik