Nagyvilág

Észak-Korea is felújítaná a párbeszédet

Észak-Korea tudomásul vette az ENSZ-felhívást, amely párbeszédet szorgalmaz Dél-Koreával, elkerülendő az esetleges újabb konfliktusokat.

Az észak-koreai külügyminisztérium szombaton egy hivatalos médiacsatornán keresztül közölte, hogy visszatérve a hathatalmi tárgyalásokhoz, továbbra is erőfeszítéseket tesz az atommentesítés folyamatának előmozdítása és egy békeszerződés megkötése érdekében. Ez utóbbi megállapítás arra vonatkozik, hogy a két Korea papíron még mindig hadban áll egymással az 1950 és 1953 között lezajlott háborújuk óta, tekintve, hogy azt tűzszüneti egyezménnyel, és nem békeszerződéssel zárták le.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elítélte pénteken azt a támadást, amely márciusban egy dél-koreai hadihajó elsüllyedését okozta, de a támadást nem írta közvetlenül Észak-Korea számlájára.

A phenjani külügyminisztérium ezzel kapcsolatban hangoztatta, hogy a BT a kérdés elbírálásakor figyelembe vette több ország, így Észak-Korea véleményét is. A tárca üdvözölte, hogy a világszervezet, mint azt a BT-nyilatkozat is megfogalmazta, a Koreai-félsziget problémáinak megoldását kizárólag békés eszközökkel tartja lehetségesnek.

Az észak-koreai külügyminisztérium ugyanakkor ismételten kikelt az Egyesült Államok és Dél-Korea ellen, mondván, hogy a Cshonan nevű korvett márciusban történt elsüllyedését a feszült légkör további szítására igyekszik felhasználni a Koreai-félszigeten. A minisztérium újfent követelte azt is, hogy az incidens helyszínére engedjenek észak-koreai szakértőket is, vagyis a két Korea közösen vizsgálja ki az eset körülményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik