Nagyvilág

Mégsem kövezik halálra a hűtlenséggel vádolt iráni asszonyt

Ettől függetlenül még kivégezhetik Sakineh Mohammadi Ashtianit, akinek megmentéséért nemzetközi kampány zajlik.

Irán felhagyott azon szándékával, hogy halálra kövezzen egy hűtlensége miatt elítélt két gyermekes édesanyát-adta hírül közleményében Nagy-Britannia iráni nagykövetsége. A joghatóságok döntése ellenére továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy kivégzik az évekkel ezelőtt halálra ítélt asszonyt, aki férje halála után „illegális kapcsolatba került két idegen férfival”. Sakineh Mohammadi Ashtianit nyilvános megbánó vallomására kényszerítették, melyet utólag szándékosan visszavont.

Nemzetközi civil szervezetek igyekeztek tiltakozásukkal megóvni az édesanya életét, és a széleskörű sajtókampány láthatólag nem volt hatástalan az iráni hatóságokra. Pozitív fordulatnak lehetünk szemtanúi, ám korántsem dőlt el minden- fogalmazott az ügy kapcsán Mohammed Mostafaei a helyzetállással kapcsolatban. Az ügyvéd rámutatott ugyanis, hogy a különös kegyetlenségű halálra kövezés technikáját ilyen esetekben gyakorta akasztással váltanak fel.

A hűtlen asszonynak az eset 2006-os nyilvánosságra kerülését követően már el kellett szenvednie 99 ostorcsapást. Megbánásának visszavonását követően az iráni legfelsőbb bíróság megerősítette az elmarasztaló ítéletet 2007-ben. Huszonkét éves fia emberi jogi aktivistákhoz írott nyílt levelében kérlelte az aktivistákat hogy segítsenek megmenteni az édesanyját. Sakineh Mohammadi Ashtiani jelenleg börtönben ülve várja az ügy további kimenetelét.

Az eset felhívta a nemzetközi közösség figyelmét az iráni kivégzések kegyetlenségére: a Human Rights Watch többször is felszólította Teheránt, hogy szüntesse be a halálbüntetés alkalmazását.

A perzsa államban fokozott szigorral büntetik a nők erkölcsi kihágásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik