Nagyvilág

Nemzetközi kampány egy iráni nő halálra kövezése ellen

Bármelyik percben halálra kövezhetnek egy kétgyermekes édesanyát Iránban.

Bármelyik percben halálra kövezhetnek egy kétgyermekes nőt Iránban- hívták fel a figyelmet teheránban tartózkodó emberi jogi aktivisták.

Sakineh Mohammadie Ashtianit 2006-ben ítélte el az iráni hatóság házasságtörés vádjával, ekkor 99 ostorcsapás elszenvedését követően megbánást kellett tanúsítania tettével kapcsolatban. Miután visszavonta vallomását, és visszautasította az őt ért igazságtalanságot, már hiába kért kegyelmet a bíráktól.

Mina Ahadi emberi jogi aktivista szerint hogy csak egy nemzetközi kampány képes nyomást gyakorolni a teheráni kormányra a nő életének megmentése érdekében. A 42 éves édesanya az iráni büntető törvény értelmében a mellkasáig be lesz ásva a földbe, és az őt érő kövek elég nagyok ahhoz, hogy erős fájdalmat okozzanak, de nem okoznak majd azonnali halált.

Az Amnesty International jogvédő szervezet-amely idén június 6-ig bezárólag 126 kivégzést tartottak számon a perzsa államban- ismételt felhívást intézett a teheráni kormányhoz a halálbüntetések teljes beszüntetése kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik