Nagyvilág

Hajóbaleset – Megtalálták mindkét magyar fiatal holttestét

Este csendes gyertyagyújtással emlékeznek meg a két fiatalról.

A külügyminisztérium nyilatkozatban erősítette meg, hogy a másodjára kiemelt holttest a keresett 20 éves magyar fiatalember teteme. A tetemet pénteken emelték ki a Delaware folyóból annak a helynek a közelében, ahol két magyar fiatal eltűnt egy philadelphiai városnéző vízibusz balesetében. A testet újságírók vették észre a vízfelszínen helyi idő szerint reggel 10 óra előtt.

Ennek ellenére a híradások nem egyértelműek, mivel a helyi philly.com hírportál szerint a második holttestet még nem emelték ki a folyóból. A portál szerint a második tetemet látni vélték, majd eltűnt a vízben; ez a forrás arról számolt be, hogy a rendőrség feltételezése szerint beszorulhatott egy mentőbárka alá.

A myfoxphilly.com portál híradása szerint a hatóságok – miután előzőleg már azonosították annak a magyar lánynak a holttestét, aki egy magyar fiúval együtt tűnt el a szerdai balesetben – újabb holttestet is találtak. Az első holttestet egy horgász vette észre kora hajnalban, a második, víz felszínén úszó testet reggel – helyi idő szerint 10 óra előtt – látták meg tévés stábok.

Mint a myfoxphilly.com írja, a legutóbbi jelentés szerint a rendőrség és a tengerészgyalogság a holttest vízből való kiemelésén fáradozik. A tetem vélhetően a hajókra erősített autógumik közé szorult, a mentőbárka és azon daruhajó alá került, amely kiemelte a folyófenékre, 15 méteres mélységbe süllyedt vízibuszt.

A még mindig sokkos állapotban lévő gyerekek szülei jelenleg nem nyilatkoznak az eset részleteiről, a gyerekek pedig mihamarabb haza szeretnének jönni a félbeszakadt tanulmányi kirándulás helyszínéről. A Tv2 értesülési szerint a S. Dóra édesapja a helyszínre utazik, aki soron kívül, az önkormányzat segítségével jutott útlevélhez.

Mosonmagyaróváron a két eltűnt helyi fiatal holtteste megtalálásának hírére kitűzték a fekete zászlót péntek délután az önkormányzat és egykori iskolájuk épületére.

Hansági Károly, a Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója az MTI-vel azt közölte: szombat este 8 órakor csendes gyertyagyújtással emlékeznek meg a két fiatalról az intézmény előtt.

Todd Gatlin parti őrség századosa korábban úgy fogalmazott:a 16 éves S. Dóra a halott, az ő holttestét horgászok fedezték fel. A másik magyar eltűntet, a 20 éves P. Szabolcsot szintén megtalálták. A magyar diák tetemét nem messze fedezték fel attól a helytől, ahol egy kétéltű busz először kigyulladt szerdán, majd egy uszálynak ütközött és elsüllyedt. 37-en voltak a városnéző járművön.

Köztük a FOX News hírcsatorna szerint 13 magyar diák, két magyar tanár, négy amerikai diák és három amerikai tanár. Mindannyian a marshalltoni Egyesült Metodista Egyház túráján vettek részt, Philadelphia külvárosában.

A hatóságok vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vízibusz azért válhatott mozgásképtelenné a Delaware folyón, mert motorja túlforrósodott. A napokban rekordhőség uralkodik a térségben, Philadelphiában kedden 39 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt a korábbi 37 fokos napi rekord. A vizsgálat kimutatta, hogy a kapitányok nem fogyasztottak alkoholt.

Mindemellett kiderül az is, hogy a közeledő hajó nem adott le vészjelzést a balesetet megelőző pillanatokban. A hatóságok jelenleg is vizsgálják, hogy fényes nappal miért nem történt vészjelzés a sebesen közeledő hajó részéről, értesült a Magyar Televízió.

Az NTSB meg akarja tekintetni azoknak a köztéri biztonsági kameráknak a felvételeit is, amelyek a baleset helyszínéhez közel voltak elhelyezve. Azt is meg kell nézni, hogy az uszályról egyáltalán látható volt-e a turistákat szállító jármű. Előfordulhat ugyanis, hogy a vontatóhajóról észre sem vették a kétéltűt. Az uszály egyébként városi tulajdonban van. A cég szerint, mivel rakománya is volt, így biztos nem úszott gyorsan a folyón.

A vizsgálat a későbbiekben Washingtonban fog folytatódni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik