Nagyvilág

A román államfő megvádolta az RMDSZ egyik politikusát

Traian Basescu román államfő Románia érdekeit sértő magatartással vádolta meg Frunda György szenátort.

Traian Basescu őt tekinti fő felelősnek tekint abban, hogy – mint Basescu véli – csökkent a magas rangú tisztségviselők vagyonát vizsgáló intézmény hatásköre.

A romániai magyar politikus több javaslatát is elfogadta korábban a szenátus, amikor a parlamentben vita folyt a magas rangú tisztségviselők vagyonának, tisztség- és érdekbeli összeférhetetlenségének vizsgálatára hivatott feddhetetlenségi ügynökség (ANI) működését szabályozó törvényről. A jogszabály végső változata az államfő és több romániai civil szervezet szerint megnyirbálja a korrupció visszaszorítására hivatott intézmény hatásköreit.

A román államfő azt követően foglalt állást az ANI kérdésében, hogy korábban visszaküldte a parlamentnek az intézmény működését szabályozó törvényt. A szenátus észrevételeinek jelentős részét elutasította.

Basescu kijelentette, hogy Frunda a jogszabályról folytatott vitában Románia érdekeit sértő álláspontot képviselt, de nem azért mert magyar, hanem – mint mondta – vélhetően “neki és a klientúrájának rejtegetnivalója van”.

Frunda szerint a jogszabály mostani formájában nem gyengíti az ANI hatásköreit. A szenátor cáfolta, hogy egyéni érdekek vezérelték volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik