Nagyvilág

Kiderült, kik tűntek el a Delaware-folyóban

Mosonmagyaróvári diákok voltak a városnéző vízibuszon. Kettőjüket még keresik.

Mosonmagyaróvári diákok ültek azon a vízibuszon, amelyik csütörtökön összeüközött egy uszályhajóval – tudta meg a hvg.hu. Az utasok a baleset következtében a Delaware folyóba zuhantak, két magyar fiatal pedig eltűnt.

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója csak annyit tudott elmondani az internetes lapnak az esetről, amennyit a konzulátustól és a szülőktől megtudott. Állítása szerint nehéz a kapcsolattartás a gyerekekkel, mert a telefonjaik is a vízbe estek.

Az igazgató megerősítette, hogy az egyik eltűnt fiatal lány a gimnázium tanulója, a fiú pedig korábban az iskola diákja volt. Azt nem árulta el pontosan kikről van szó. A 15 fős csoport többi tagja kisebb sérülésekkel megúszta a balestet – mondta az iskola vezetője.

A diákcsapat túráját egy holland keresztény szervezet az Atlantic Bridge International szervezte, amely évek óta kapcsolatban áll a mosonmagyaróvári iskolával. Július 2-án érkeztek az Egyesült Államokba, eredetileg 23-áig maradtak volna.

Trombitás Zsófia New York-i konzul a helyszínre utazik és folyamatosan kapcsolatban marad a kutatást végző hatóságokkal – írja a hírportál.

Mint arról korábban már hírt adtunk uszályhajó ütközött egy városnézőket, köztük magyarokat szállító kétéltű vízibusznak szerdán az egyesült államokbeli Philadelphiában, 37 embert taszítva a fedélzetről a Delaware folyóba, s a vízbe esett városnézők közül két magyart nem találnak. Az Associated Press hírügynökség szerint egy 16 éves lány, illetve egy 20 éves férfi után kutatnak a vízimentők.

A www.philly.com helyi hírportál beszámolója szerint a baleset után könnyebb sérülésekkel kórházba szállított turisták között is van három magyar gyermek.

Mint a híradásokból kiderült, a keleti parti metropolisban szárazföldi és vízi városnézést kínáló kétéltű jármű egy motorhiba okozta kisebb tűz miatt lerobbant és segítségre várt a Delaware folyón – helyi idő szerint szerdán kora délután -, amikor tíz perccel később beléjük futott egy salakot szállító motoros uszály, felborítva és összeroncsolva a vízibuszt. A jármű később el is süllyedt a Delaware folyó 15 méter mély vízében.

Az egyik amerikai utas szerint alig egy perccel a baleset előtt vették észre a közeledő uszályt, s mindössze 45 másodpercük volt, hogy a kétfős személyzet utasítására magukra kapják és gyerekeikre is feladják a mentőmellényeket.

A baleset után tíz embert kellett kórházba szállítani könnyebb sérülésekkel.

Ajánlott linkek:

A hajóbaleset képekben (philly.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik