Nagyvilág

Izraeli katonát fognak perbe palesztin nők megölése miatt

Pert indítanak egy izraeli katona ellen, aki a Gázai offenzíva alatt megölt két, fehér zászlót lobogtató palesztin nőt.

Az őrmesternek emberölés miatt kell katonai bíróság elé állnia. A nyomozás során mindkét felet meghallgatták, és komoly eltérések mutatkoztak a palesztinok, valamint az izraeli hadsereg tagjainak visszaemlékezései között. A palesztin tanúk szerint a katona 2009. január 4-én lelőtt két nőt, egy fehér zászlókat lobogtató csoport tagjait, Dzsúhar ad-Dik negyedben. A katonák ezzel szemben egy férfi halálára emlékeznek vissza, amely ugyanabban a körzetben történt, de másnap.

A döntés indoklása szerint az “elitosztag tüzére szándékosan, minden előzetes utasítás és felhatalmazás nélkül lőtt a fehér zászlót lobogtató csoport tagjaira”.

Az izraeli hadsereg berkein belül több, a Gázai övezet elleni támadásban részt vevő katona számíthat fegyelmi vagy bűnvádi eljárásra.

A 2008. december 27-én indított izraeli offenzíva – amelynek kinyilvánított célja az volt, hogy leállítsák a zsidó állam elleni rakétatámadásokat – 22 napig tartott, s az összecsapásokban 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik