Nagyvilág

Az összes öböl-menti amerikai államot elérte az olajfolt

A hatóságok reménykednek, hogy csak kivételes esetről van szó, és jelentős olajszennyezés nem fogja elérni a texasi partokat.

Az olajszennyezés már elérte mind az öt mexikói-öbölbeli amerikai szövetségi államot; kátránydarabokat mosott partra a víz Texasban is.

Elképzelhető, hogy a kátrányrögök egy hajóra ragadva jutottak el a legnyugatibb öböl menti államig, és nem a természetes áramlatok sodorták el odáig.

A Texasban talált kátránymennyiség elenyésző ahhoz a szennyezéshez képest, amely eddig beborította Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida állam egyes partszakaszait abban a katasztrófában, amelyet egy olajfúró platform két és fél hónappal ezelőtti felrobbanása váltott ki.

Nagyjából öt gallon (18 liter) kátrányt – a legnagyobb darabok pingponglabda nagyságúak voltak – gyűjtöttek össze a hét végén a Bolivar-félszigeten, a Houston közelében fekvő Galveston üdülővárostól északkeletre; bebizonyosodott, hogy a mélytengeri olajszivárgásból származik. A partmenti vizek tisztának látszanak, a hatóságok reménykednek, hogy csak kivételes esetről van szó, és jelentős olajszennyezés nem fogja elérni a texasi partokat.

A folytatódó viharos időjárás miatt sok helyen továbbra is szüneteltetik a tengerfelszíni olajszennyezés eltakarítását, a fölöző hajók nagy része a kikötőkben vesztegel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik