Nagyvilág

Zárt ajtók mögött zajlott az izraeli-palesztin találkozó

Ez volt az első magas szintű találkozó a felek között azóta, hogy két hónappal ezelőtt közvetett béketárgyalásokat kezdtek.

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök hétfőn találkozott Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel; ez volt az első magas szintű találkozó a felek között azóta, hogy két hónappal ezelőtt közvetett béketárgyalásokat kezdtek.

Fajjád és Barak egy jeruzsálemi szállodában ült tárgyalóasztalhoz, egy nappal azelőtt, hogy Barack Obama amerikai elnök kedden Washingtonban fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

George Mitchell, Barack Obama amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja május óta közvetít a zsidó állam és a palesztinok között, hogy közös tárgyalóasztalhoz ültesse őket a Ciszjordániában és a Gázai övezetben létrehozandó független palesztin állam megalakítása körüli nézeteltérések megoldása érdekében.

Netanjahu a közvetett béketárgyalásokról olyan hamar áttérne a közvetlen megbeszélésekre, amint az lehetséges. A palesztinok viszont úgy tartják, hogy a közvetett béketárgyalásokon még nem történt elegendő előrelépés, amely igazolná a közvetlen tárgyalásokat.

Fajjád és Barak hétfői találkozója mindazonáltal hullámokat vetett a palesztinközi viszonyban. A Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlamista szervezet azt hangoztatta, hogy az esemény rámutatott: a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette – a másik palesztin területet, Ciszjordániát irányító – Palesztin Hatóság hazudott azzal kapcsolatban, hogy nem akar áttérni a közvetlen béketárgyalásokra. Fauzi Barhúm Hamász-szóvivő Gázában nyilatkozva szégyennek nevezte a találkozót a – Hamász politikai vetélytársa, a mérsékelt világi Fatah mozgalom uralta – Palesztin Hatóságra nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik