Nagyvilág

Komorowski nyerte meg a lengyel elnökválasztást

Bronislaw Komorowski, a liberális Polgári Platform jelöltje, a parlament elnöke és ügyvezető államfő nyerte meg a vasárnapi lengyel elnökválasztás második fordulóját.

Az exit-poll felmérésék szerint a liberális jelölt kis fölénnyel utasította maga mögé a konzervatív Jaroslaw Kaczynskit, a repülőszerencsétlenség áldozatául esett Lech Kaczynski volt államfő ikertestvérét, aki nem sokkal a választási eredmények ismertté válása után tartott beszédében gratulált Komorowskinak. “Gratulálok a győztesnek. Gratulálok Bronislaw Komorowskinak” – mondta

A megválasztott elnök a televízió élő adásában az őt éltető tömeg előtt azt hangoztatta, hogy a “demokrácia győzött”. “A lengyeleknek megvan az okuk a büszkeségre, mert ma a demokrácia diadalmaskodott” – mondta.

A vasárnap este nyolc órás urnazárást követően nyilvánosságra hozott, az állami televízió nem hivatalos exit-poll felmérése szerint Komorowski a voksok 53,1 százalékát szerezte meg, míg Kaczyinskira a választók 46,9 százaléka adta a voksát.

A TVN kereskedelmi tv Komorowskit 51,09 százalékkal hozta ki nyertesnek, és szerinte ellenfele a választók 48,91 százalékának a bizalmát élvezte.

A részvételi arány az első felmérések szerint 52,4 százalékos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik