Nagyvilág

Amerika elrabolt egy atomtudóst Iránból?

Irán "bizonyítékokat" adott át az amerikai érdekeket Teheránban képviselő svájci nagykövetségnek arról, hogy a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) rabolta el Sahram Amiri iráni fizikust.

“Azt várjuk, hogy az amerikai kormányzat (…) a lehető leggyorsabban bejelentse az iráni állampolgárral kapcsolatos vizsgálata eredményét” – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok “felelős (Amiri) életéért”.

Sahrem Amiri atomtudós tavaly júniusban tűnt el Szaúd-Arábiában, zarándokútja közben. Teherán szerint az amerikai titkosszolgálat rabolta el a szaúdi hírszerzés segítségével. Idén márciusban az ABC amerikai televízió azt közölte, hogy a férfi megszökött hazájából, és együttműködik a CIA-vel. Amerikai illetékesek tagadták ezt.

Június 7-én az iráni állami televízió bemutatott egy videofelvételt, amelyen egy Amiriként bemutatkozó férfi azt állítja, hogy az amerikai titkosszolgálat elrabolta, és az Arizona állambeli Tucson közelében tartja fogva. Irán ezután “törvényes úton” információkat kért a fizikusról.

Az iráni kérésre válaszoló Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő tagadta, hogy az Egyesült Államok elrabolta volna a tudóst. A szóvivő nem volt hajlandó megmondani, hogy Amiri az Egesült Államokban van-e.

Június végén egy újabb videót közöltek az iráni tájékoztatási eszközök. amelyen ugyanaz a férfi azt állítja, hogy megszökött az amerikai titkos ügynökök fogságából, és valahol Virginia államban tartózkodik. “Bármikor újra elfoghatnak az amerikai ügynökök – mondta. – Nem vagyok szabad, és nem léphetek kapcsolatba a családommal. Ha történik velem valami, s nem térek haza élve, azért az amerikai kormányzat lesz a felelős.”

“Arra kérem az iráni tisztségviselőket és szervezeteket, hogy védjék meg az emberi jogokat, és fokozzák az amerikai kormányra gyakorolt nyomást a szabadon engedésem és hazatérésem érdekében” – folytatta (az állítólagos) Amiri, hangsúlyozva, hogy “nem árulta el” Iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik