Nagyvilág

Koalíciós viszályt okozott a titkos izraeli-török találkozó

Avigdor Lieberman külügyminiszter megharagudott az izraeli kormányfőre, amiért nem értesítették a titkos megbeszélésről.

Az Obama-adminisztráció nyomására jött létre az izraeli-török titkos kormányzati megbeszélés Brüsszelben- tudatták izraeli források. A Fehér Ház koordinálta az izraeli ipari és kereskedelmi miniszter Benjamin Ben-Eliezer, illetve a török külügyminiszter, Ahmed Davutoglu közötti találkozót.

Az eseményre Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter hozzájárulása nélkül került sor, aki ingerülten reagált a tudta nélkül lebonyolított egyeztetés hírére.

A két órás megbeszélésen-melynek célja részben a két ország tönkrement diplomáciai kapcsolatainak újjáélesztése volt- a török fél megismételte bocsánatkérési követelését Izrael felé a gázai segélyflottilla megtámadása, illetve a kilenc török aktivista halála kapcsán.

Lieberman tudomást szerezvén az eltitkolt találkozóról arra figyelmeztetett, hogy az eset rossz hatással van a Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel ápolt kapcsolatára. Hivatalának állásfoglalása szerint a protokoll felrúgása a két vezető viszonyára irányuló csapásként értelmezhető.

A külügyminiszter visszautasította a miniszterelnök találkozóra vonatkozó utólagos invitálását, habár tagadta azokat a feltételezéseket, hogy pártja kilépne a kormánykoalícióból az összetűzés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik