Nagyvilág

Moszkva: A hidegháborút idézi a kémbotrány

"Elítélendő célokat" szolgál az Egyesült Államokban hétfőn kipattant orosz kémbotrány a moszkvai külügyminisztérium szerint.

Andrej Nyesztyerenko külügyi szóvivő a minisztérium honlapján közzétett rövid reagálásában úgy fogalmazott, hogy Moszkva szerint az amerikai lépések megalapozatlanok, és “elítélendő célokat szolgálnak”. Hozzátette, hogy Oroszország nem érti, mi késztette az amerikai igazságügy-minisztériumot a hidegháborús korszak “szenvedélyes kémügyeinek” szellemét idéző nyilvános bejelentésre.

Nyesztyerenko mély sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy mindez éppen akkor történik, amikor az amerikai kormányzat az orosz-amerikai kapcsolatok “újraindítását” szorgalmazza. Emlékeztetett arra, hogy effajta ügyek a múltban is előfordultak, éppen akkor, amikor a kétoldalú kapcsolatok felíveltek.

Az amerikai igazságügy-minisztérium hétfőn jelentette be, hogy tíz, Oroszországnak dolgozó kémet lepleztek le és vettek őrizetbe az Egyesült Államokban.

Szergej Karaganov, a kül- és védelmi politikai tanács elnöke a javuló orosz-amerikai kapcsolatok megtörésének szándékát véli felfedezni a háttérben. “Úgy tűnik, valaki alá akarja ásni az amerikai kormányzatnak az Oroszországhoz való közeledést támogató álláspontját”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik