Nagyvilág

Nem lesz egységes bankadó az egész világon

Várhatóan nem születik megállapodás a bankadóról a G20 csúcson.

A fejlett és fejlődő országok (G20) vezetőinek Torontóban tartott kétnapos csúcstalálkozójukon szembe kell nézniük azzal, hogy nincs egyetértés közöttük a bankadót illetően. A “bankadó terén nem lesz megállapodás a Húszak között, ez már tény” – jelentette ki Berlusconi olasz kormányfő. “Annak alapján, amit megtudtam a tárgyalók előkészítő munkájából, negatív döntésre kell számítanunk” – mondta Angela Merkel német kancellár, megerősítve, hogy Nicolas Sarkozy francia elnöknél is szorgalmazta a bankadó bevezetését. “Sajnos, a Húszak között nincs konszenzus sem a bankadóról, sem a pénzügyi tranzakciókat terhelő adóról” – mondta a német kancellár.

A G20 ugyanakkor nem akadályozza meg, hogy az adót támogató országok azt bevezessék – mondta egy magas rangú kanadai illetékes.Nicolas Sarkozy francia elnök erről szólva kijelentette: “David Cameron brit kormányfő, Merkel asszony és én magam olyan keretszabályozásról döntöttünk, amely lehetővé teszi a banki tevékenységek megadóztatását, és bárhogyan döntsenek is a partnereink, meg fogjuk valósítani.”

Brazília, Oroszország, India és Kína, valamint a házigazda Kanada nem tartja szükségesnek a bankadó bevezetését. “Azok az országok, amelyeknek nincs szükségük az adófizetőik pénzére, vagy amelyeknek a bankjai nem mentek csődbe, nem szándékoznak bankadót bevezetni” – mondta Dimitri Soulas, Stepher Harper kanadai kormányfő szóvivője Kanada helyzetére utalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik