Nagyvilág

Magyarország az Egyesült Államok közeli barátja

Hillary Clinton értékes partnernek nevezte Magyarországot Martonyi Jánosnak.

Magyarország az Egyesült Államok közeli barátja, értékes partnere, a két ország együttműködik a globális kihívások kezelésében. Ezt az amerikai külügyminiszter mondta Washingtonban, amikor fogadta magyar kollégáját.

Magyarország fontos NATO-szövetséges, “hálásak vagyunk a magyar népnek az afganisztáni NATO-misszióhoz nyújtott hozzájárulásért” – mondta Hillary Clinton, aki méltatta azt is, hogy Magyarország növeli Afganisztánban állomásozó erői létszámát.

Az amerikai adminisztráció nagyra értékeli, hogy a magyar kormány elkötelezte magát a roma állampolgárok jogainak védelme mellett, lépéseket tesz Dél-Kelet-Európa irányában, és az európai integráció erősítésére törekszik – tette hozzá.

Martonyi János megerősítette Magyarország elköteleződését a NATO iránt, és biztosította arról is kollégáját, hogy folytatjuk a nyugat-balkáni szerepvállalást. Megköszönte a segítséget, amit az Egyesült Államok ad a legégetőbb belső gondok, így a roma integráció megoldásához. A magyar külügyminiszter meghívta kollégáját Budapestre a Tom Lantos Intézet – egy regionális kitekintésű emberi jogi kutatóközpont – jövő tavaszi megnyitójára.

Hillary Clinton egy kérdésre válaszolva megerősítette: az afganisztáni szövetséges haderő főparancsnokának leváltása nem jelent váltást a stratégiában, csak személycsere történt. Ez nem ingatja meg Magyarország afganisztáni elkötelezettségét – mondta a Martonyi is.

A magyar külügyminiszter egy kérdés kapcsán közölte: Budapest üdvözli az amerikai kormány nyitását Oroszország felé, amellyel Magyarország is együttműködésre törekszik. A találkozón szó esett Szlovákiáról is. “Messziről úgy tűnhet, mintha valódi feszültség lenne a két ország között, (de) ilyen nincsen, vitás kérdések vannak” – mondta Martonyi János.

Orbán Viktor esetleges washingtoni látogatásáról is szó esett a megbeszélésen, a kormányfő várhatóan ősszel utazásik Washingtonba. Arra a kérdésre, van-e döntés a washingtoni magyar nagykövetről, úgy felelt: “miért kellene döntést hozni? (…) sem megerősíteni, sem cáfolni semmit nem kívánok, miután ebben a kérdésben most nem látom a szükségét a döntéshozatalnak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik