Nagyvilág

Olajkatasztrófa – Obama kiáll a fúrási tilalom mellett

Az Obama-kormányzat megfellebbezte a hathónapos mexikói-öbölbeli olajfúrási tilalom érvénytelenítéséről szóló törvényszéki döntést.

A Fehér Ház arra kérte az ügyben eljáró New Orleans-i bírót, hogy halassza el a moratórium feloldását. Az igazságügyi minisztérium beadványában azzal érvelt, hogy a bírósági döntés végrehajtásának elhalasztása közérdeket szolgálna, kizárná ugyanis egy újabb olajkitermelési baleset lehetőségét mindaddig, amíg folyik a vita az új biztonsági berendezések és eljárások szabványosításáról.

Martin Feldman New Orleans-i szövetségi bíró hatályon kívül helyezte kedden Barack Obama amerikai elnök hathónapos mexikói-öbölbeli olajfúrási tilalmát, arra hivatkozva, hogy az amerikai belügyminisztérium nem tudott felhozni ésszerű érveket a tilalom fenntartására mellett.

Néhány órával a bírói döntés után azonban Ken Salazar belügyminiszter bejelentette: az elkövetkező napokban új moratóriumot hirdet a mélytengeri fúrásokra, és ez már új információkat fog tartalmazni a mélytengeri fúrásokkal kapcsolatos biztonsági aggályokról.

Közben helyi idő szerdán visszahelyezték a szivárgó mexikói-öbölbeli mélytengeri kútra az olajfogó kúpot, amelyet előző nap távolítottak el egy távirányítású robottal történt ütközés miatt – közölte a BP olajtársaság.

A tájékoztatás szerint az olajfogó berendezés folytatja a szivárgó olaj begyűjtését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik