Nagyvilág

Megtartják a vasárnapi kirgiz népszavazást

Kirgizisztánban továbbra is feszült a helyzet, az ideiglenes kormány ennek ellenére megtartja a vasárnapra kiírt népszavazást.

Az üzbég határnál fekvő Osban és Dzsalálábádban a hatóságok a helyzet javulására hivatkozva három órával lerövidítették a zavargások nyomán kihirdetett éjszakai kijárási tilalmat, Os egyes részeiben ugyanakkor az üzbég kisebbségiek újra útakadályokat emeltek, hogy távol tartsák a kirgiz biztonsági erőket, amelyek hétfőn halálos áldozatokat is követelő razziát tartottak negyedeikben.

Omurbek Tekebajev ügyvivő miniszterelnök-helyettes azt hangoztatta, hogy továbbra is a referendum június 27-i megtartására készülnek – beleértve az ország Osi és a Dzsalálábádi területét is -, mert a népszavazás elhalasztása beláthatatlan következményekkel járna úgy Kirgizisztánra, mint az egész térségre nézve.

“Bármilyen nagyobb konfliktus Kirgizisztánban (egész) Közép-Ázsiára kiterjedő háborúvá fajulhat” – mondta, hozzátéve, hogy az ideiglenes kormány ezt nem engedheti meg. Kiemelte, hogy az átmeneti kormányzás időszakát a lehető legrövidebbre kell szabni.

Az Obama-kormány támogatásáról biztosította a hét végére kiírt kirgiz népszavazás megtartását, és az ország segélyezésének folytatását ígérte

Ajánlott videó

Olvasói sztorik