Nagyvilág

Kurd lázadókat ölt a török hadsereg

Megszaporodtak a török-kurd összecsapások Irak északi részén.

A török haderő összesen 120 kurd lázadót ölt meg Irak északi részén egy májusi légitámadás, illetve egy eheti, kommandósok által véghezvitt művelet keretén belül. A kurd lázadók törökországi támadásai drámaian megszaporodtak az elmúlt hónapokban, a török haderő válaszul harci gépeket küldött át az iraki határon, hogy a kurd lázadók pozíciót bombázza.

A lázadók régóta használják támadási bázisként Irak északi terüketét, ahonnan török célpontokat támadhatnak. Számtalan török légitámadás és behatolás meghiúsult, amely a lázadóknak a hegyvidéki határon való átszivárgását hivatott megakadályozni.

A hadsereg jelentése szerint 30 további kurd lázadót öltek március óta Törökországban, Ankara vesztesége 43 fő volt ugyanebben az időszakban. A Kurd Munkáspárt (PPK) június elsején kiterjesztett háborút hirdetett, egy nappal azt követően, hogy bebörtönzött vezetőjük Abdullah Ocalan üzenetében hozzájárulásáról biztosította őket.

Törökország nem hajlandó eleget tenni a kurd lázadók illetve politikusok azon követelésének, hogy kurd nyelven folyhasson az oktatás az iskolákban. A nyelvhasználta tiltott továbbá a parlamentben és a hivatalokban is. A konfliktusban eddig 40 000 fő veszítette életét, Ankara uniós csatlakozását pedig jelentősen megnehezítette a kurdok jogait korlátozó hozzáállása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik