Nagyvilág

A kurdisztáni nők körülmetélése ellen tiltakozik a Human Right Watch

A jogvédő szervezet a barbár praktika törvényi beszüntetését sürgeti.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet felszólította az iraki autonóm kurd kormányt, hogy tiltsa be a női körülmetélést. A szervezett jelentése szerint a genitális csonkítás néven is közismertté vált módszer igen elterjedt a térségben, maradandó károkat okozva az érintett nők pszichikai és érzelmi állapotában.

Arra kérték a kormányát, hogy törvényileg szabjon határt az embertelen praktikának, illetve figyelemfelkeltő kampányt sürgetett annak céljából, hogy a közvélemény is kellőképpen tájékozott legyen a barbár szokás veszélyes következményeivel.

A női körülmetélés látszólag ismeretlen Irakban, így nem világos, hogy miért terjedt el a mélyen tradicionális és gyakorta törzsi jeleket felmutató kurdisztáni közösségben. Egy tavalyi hatósági vizsálat szerint a lányok és fiatal nők 40 százaléka átesett a procedúrán Chamchamal térségben, melyet gyakran hozzá nem értő személyek végeznek el, nem megfelelő higiéniai körülmények között.

Két évvel ezelőtt az autonóm kormány napirenden tartott egy ezzel kapcsolatos törvénytervezet, mely végül feledésbe merült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik