Nagyvilág

Le Monde: a szlovákiai magyarok elutasították a nacionalizmust

A Magyar Koalíció Pártjának "hatalmas kudarca" igazolta, hogy a magyar kisebbség nem helyesli a magyar nacionalizmust - írta a Le Monde.

Az szlovák választások eredményé részletes ismertetésekor a mértékadó liberális francia napilap megjegyezte, hogy a baloldal választásról választásra visszaszorul Közép-Európában: a konzervatívok magyarországi, majd csehországi győzelme után szombaton Szlovákia is jobbra fordult.

Bár a leköszönő miniszterelnök, “a társadalmat mélyen megosztó” Robert Fico elmondhatja, hogy pártja, a Smer (Irány-Szociáldemokrácia) az előző választásokhoz képest jobb eredményt ért el, ez a nacionalista és populista koalíciós partnereitől elvett szavazatoknak köszönhető – hívta fel a figyelmet prágai keltezésű írásában a Le Monde.

A választás nagy győztese a lap szerint Iveta Radicová, a második helyen végzett ellenzéki jobbközép Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) listavezetője.

A lap szerint az új kabinet előtt álló legfőbb feladatok: a Magyarországgal való békés párbeszéd újraindítása, valamint a válságból való kilábalás. A munkanélküliség a lakosság 15 százalékát érinti, az államháztartási hiány elérheti a GDP-arányos 7 százalékot az államadósság pedig az év végére megközelítheti a GDP 41 százalékát. Ezenkívül a választók elsősorban a korrupció elleni harcban várnak előrelépéseket – írta a le Monde.

Az MKP még a parlamentbe való jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt sem érte el – hangsúlyozta a Le Monde. “AZ MKP-nak ez a hatalmas kudarca bizonyítja, hogy a magyar kisebbség nem helyesli a magyar nacionalizmust és Budapest legutóbbi kezdeményezését a kettős állampolgárságról” – tette hozzá a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik