Nagyvilág

La Libre Belgique: választói érettséget tükröz a szlovák eredmény

Közel 21 évvel a kommunizmus bukása és 17 évvel a független állam megteremtése után a szlovák lakosság politikai érettségről tett tanúbizonyságot.

A mérsékelten konzervatív La Libre Belgique belga értékelése szerint a szavazással a kilencvenes évek (korrupciós ügyekben is érintett) politikai elitjének jó részét kivonták a politikából, és a nacionalisták között is “söprögettek egy kicsit”.

A lap idézett egy szlovák politológust, aki úgy véli: a szavazók szerint “elég volt egymás túllicitálásából nacionalista szólamokban, elég volt a bohóckodásból és a provokációkból, most már foglalkozzanak a tényleges problémákkal”.

A cikk szerint “mindenki azt gondolta”, hogy a kettős állampolgárságról szóló magyar döntés gyengíteni fogja a “jóakaratú” szlovákiai magyarokat, de ennek pontosan az ellenkezője történt: a szlovákokkal folytatott együttműködésre nyitott Bugár Béla Hídja a szavazatok 8 százalékát megszerezte, a Budapesttel szövetkező és a parlamentből most kieső Magyar Koalíció Pártjának rovására.

Egy magyarokat is magában foglaló jobboldali koalíció megfosztaná Orbán Viktor miniszterelnököt a szlovákiai kisebbségek szenvedéseire épülő retorikájától, ugyanakkor egy ilyen összeállítású új szlovák kormány már nem tudna kibújni a problémák alól pusztán az “irredenta magyarokat” téve felelőssé – vélte cikkében a La Libre Belgique.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik