Nagyvilág

Merkel és Sarkozy békülne

A Berlin és Párizs között az elmúlt hetekben kiéleződött feszültség enyhítésére készül a német kancellár és a francia elnök.

Német kormányforrások szerint ezt a célt szolgálja Angela Merkel és Nicolas Sarkozy hétfőre, a német fővárosba tervezett találkozója, amelynek hivatalos napirendjén az Európai Unió küszöbön álló csúcskonferenciájának előkészítése szerepel. A francia államfő és vendéglátója ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztetni kíván, arra törekedve, hogy lezárja a két főváros közötti, szokatlan diplomáciai üzenetháborút.

Sarkozy eredetileg már az elmúlt hétfőn látogatott volna Berlinbe, a tervezett vizitet akkor a német kormány sebtében lemondta, azzal, hogy a berlini kormánykoalíció épp akkor fogadta el az ország háború utáni történetének legnagyobb méretű, 86 milliárd eurós takarékossági programját, amelynek előkészítése késő délutánig tartott. Német források cáfolták, hogy a látogatás elhalasztására a korábbi nézeteltérések miatt került volna sor.

Berlinben ugyanakkor meglehetős megütközést váltott ki, hogy Nicolas Sarkozy rendkívül élesen bírálta a német takarékossági csomagot, a többi között azt hangoztatva, hogy hasonló intézkedések elfogadására Párizsban soha nem kerülne sor, mert az fékezi a konjunktúrát, a remélt gazdasági növekedést. A takarékossági program miatt Németországban szinte minden irányból bírált Merkel kancellár ellen ily módon még egy diplomáciai frontot is nyitott.

A német kancellár hétvégi videoüzenetében válaszolt: kormánya olyan takarékossági programot fogadott el, amely a jelenlegi nemzetközi pénzügyi válság, illetve az euró válsága idején elengedhetetlen, ám a csomagterv magában foglalja a növekedés ösztönzőit is.

Merkel azt is megüzente Sarkozynek, hogy a jelenlegi helyzetben az Európai Unión belüli összetartás még inkább elengedhetetlen. A kancellár szerint az unió csakis egységesen lehet erős világpiaci tényező, és a pénzpiacok hatékony szabályozására csak egységes európai fellépéssel kerülhet sor.

Vasárnapi német sajtókommentárok szerint az Európai Unió korábbi német-francia motorja immár hosszabb ideje kevésbé olajozottan működik. A nemzetközi pénzügyi válság éleződése, illetve a válság kezelésével kapcsolatos nézeteltérések erősödése Berlin és Párizs ellentéteit is kiélezték. Egyes vélemények szerint Merkel és Sarkozy viszonya soha nem volt harmonikus, de a német kancellár és a francia elnök végül mindig megtalálta a közös nevezőt. Ezért remélhetőleg – legalábbis egy időre – kettejük hétfői találkozóján is sikerül elásni a csatabárdot – írták a lapok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik