Nagyvilág

Interpol-körözést a kirgiz exelnök ellen

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a kirgiz hatóságok Kurmanbek Bakijev elűzött elnök ellen - közölte csütörtökön Azimbek Beknazarov, az átmeneti kirgiz vezetés igazságügyi rendszerért felelős miniszterelnök-helyettese.

“Segítséget kértünk Bakijev elfogásához, az Interpol elfogja őt” – mondta Beknazarov.

A miniszterelnök-helyettes később közölte újságírókkal, hogy a kirgiz főügyész tudomása szerint Bakijev elhagyta Fehéroroszországot, és jelenleg Törökországban bujkál. “Előbb-utóbb azonban kiadják őt nekünk, mint egy olyan bűnözőt, aki békés polgárok tömeges lövetéséért felelős” – mondta Beknazarov.

Ankarában azonnal cáfolták, hogy Bakijev Törökország területén tartózkodna. A török külügyminisztérium szóvivője, Burak Özügergin közölte, hogy Ankarának nincsenek információi arról, hogy az elűzött kirgiz államfő Törökországban lelt volna menedékre.

Bakijev április 7-én menekült el Biskekből, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak a távozását követelő tüntetőkre, azok pedig feldúltak több kormányzati épületet. Az erőszakcselekményekben legkevesebb 85 ember vesztette életét. Bakijev először Kazahszntánba, majd onnan Fehéroroszországba menekült. A kirgiz hatóságok kérték Minszktől Bakijev kiadatását, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő azonban hallani sem akart erről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik