Nagyvilág

Le Figaro: a “magyar veszély” doppingolja Ficót

A magyar veszély doppingolja a szlovák miniszterelnököt címmel közölt írásban foglalkozott pénteken a szlovákiai választásokkal a Le Figaro.

A konzervatív francia napilap szerint a kampányban “a populista Fico számára a legjobb adu a magyar kártya”. A lap idézi Grigorij Meseznikov politológust, aki szerint a kettős állampolgárságról Budapesten elfogadott törvény új energiát kölcsönzött a kormányfőnek. “Mi más feledhette volna jobban a korrupciós botrányokat és a gazdasági nehézségeket?” – hangsúlyozza az elemző.

A lap szerint ha Fico koalíciós partnerének, az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) sikerül a parlamentben maradnia, az is a “magyar veszélynek” lesz köszönhető. A romaellenes párt “Ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni” szlogenjét követően a felhívások arról szóltak, hogy nem zárható ki a fegyveres konfliktus lehetősége Budapesttel – emlékeztetett a lap.

A. Nagy László, a Híd párt elnökségi tagja a lapban úgy vélte: katasztrófa, hogy a nemzetiségi kérdést felhasználják a kampányban. A Le Figaro szerint nem biztos, hogy a két szlovákiai magyar párt, a Híd és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) eléri a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A legfrissebb felmérések szerint Fico kormánypártja, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerheti meg a választásokat, a szavazatok 33 százalékával. A lap szerint az a kérdés, hogy találhat-e más szövetségest, mint az ultranacionalisták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik