Nagyvilág

Eltérő jóslatok a szlovák választásokra

Eltérő választási eredményt jósol a Magyar Koalíció Pártja és a Híd polgári párt számára két friss felmérés.

A Közvélemény-kutató Intézet (AVVM) felméréésből az derül ki, hogy az MKP-ra a megkérdezettek 4,7 százaléka szavazna, míg a Hídra kerek öt százalék. Ha valóban ilyen eredmény születne, akkor az MKP nem kerülne be a parlamentbe, míg a Híd éppen hogy csak teljesítené az ötszázalékos küszöböt. A Focus közvélemény-kutató intézet ugyanakkor nagyobb támogatottságot mutatott ki az említett két pártnak.

A magyar pártok esetében a szlovákiai felmérések gyakorlatilag mindig torzítanak, mert választóik döntő mértékben az ország déli régióiban élnek, így egy átfogó kutatással nehéz pontosan meghatározni támogatottságukat, amely alapvetően regionális.

Az AVVM szerint a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (SMER) nyerné a választást 31,6 százalékos támogatottsággal, míg a második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SKDU) végezne 15 százalékkal. A harmadik hely a Kereszténydemokrata Mozgalomé (KDH) 10,4 százalékos támogatottsággal. Rajtuk kívül bejutna még a 150 tagú képviselőházba a Szabadság és Szolidaritás 9,3 százalékkal, a néhány hónapja alakult Szövetség Európa Nemzeteiért 6,2 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,6 százalékkal.

A Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 4,2 százalékos támogatottsággal az MKP-hoz hasonlóan ugyancsak nem kerülne be a parlamentbe.

Szintén csütörtökön hozták nyilvánosságra a Focus közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét, amely szerint az MKP és a Híd is bejutna a parlamentbe.

A Focus szerint a következő eredmény születne: Smer 29,5 százalék, SaS 12,4 százalék, SDKU 12,1 százalék, KDH 9,2 százalék, SNS 7,7 százalék, Híd 6,5 százalék, MKP 5,2 százalék és HZDS 5 százalék. A parlamenti mandátumok megoszlása: Smer 51, SaS 21, SDKU 21, KDH 16, SNS 13, Híd 11, MKP 9, HZDS 8 képviselői hely. Az AVVM felméréséhez képest bejutna a parlamentbe a HZDS, de az AZEN nem tudja majd átlépni a parlamenti küszöböt.

Szlovákiában szombaton tartanak parlamenti választást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik