Nagyvilág

La Libre Belgique: a kettős állampolgárság feszültséget növelt

Növelte a szombati szlovákiai választások előtti feszültségeket a kettős állampolgárság - vélekedik La Libre Belgique című belga lap.

A Nagy-Magyarország kísértete című terjedelmes írásban a lap felidézte a kétoldalú viszonyt a közelmúltban tovább megterhelő eseményeket Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi (Komárno) visszafordításától kezdve a szlovák nyelvtörvény át az állampolgársági jogszabályokig, illetve a Trianonnal kapcsolatos jogszabályig.

A választásokkal kapcsolatban megemlítette, hogy a szlovákiai magyar politikusok egy része nem tartotta szerencsésnek az állampolgársági törvény megszavazását a szlovákiai voksolás előtt, mert úgy ítélték meg, az gyengíti belpolitikai pozíciójukat.

Idézte másfelől Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának elnökét, aki szerint a közösségek közti feszültségek enyhülnek, amennyiben a szlovák jobboldal győz szombaton.

A cikkíró az egész témakörrel kapcsolatban úgy összegezte benyomásait, hogy ami legjobban aggasztja a szlovák politikai erőket, az a fiatal magyarok nagyarányú távozásának lehetősége. Ez ugyanis szerinte azt jelentené, hogy a nemzetközi képét javítani kívánó országot társadalmi elitjének jelentős része elhagyná.

(http://www.lalibre.be/actu/international/article/588585/le-spect re-de-la-grande-hongrie.html)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik