Nagyvilág

Továbbra is feszült az árvízhelyzet Lengyelországban

Továbbra is feszült az árvízi helyzet a Visztulán, Varsótól északnyugatra, Plock környékén, de a homokzsákokból rakott ideiglenes gátak egyelőre ellenállnak a víz nyomásának.

Aznap reggel tetőzött a folyó a fővárostól mintegy 70 kilométerre eső térségben. Csütörtökre virradóra több száz katona és tűzoltó erősítette a gátakat a veszélyeztetett helyeken, összesen több százezer homokzsákot raktak le. Ha a védőgátat áttörné a víz, a mazóviai vajdasághoz tartozó 127 ezer lakosú Plock egyes részeit elöntené az ár.

Két és fél héttel ezelőtt, az előző árhullám idején a Visztula a közeli Swiniary településnél 400 méter hosszan áttörte a gátat. Az ár 20 települést öntött akkor el, ezrek kényszerültek lakhelyük elhagyására. A gátat azóta sem sikerült teljesen kijavítani. A résen keresztül szerda óta ismét víz folyt ki a korábban elöntött területre, Swiniaryt és mintegy tíz további település másodszor is víz alá került. A veszélyeztetett területről tűzoltók mentették a lakosságot, sokan azonban az életveszély ellenére sem akarják elhagyni házaikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik