Nagyvilág

Orosz lap: a kommunisták bűneire emlékeztet a Fidesz

A Kommerszant című orosz politikai-gazdasági lap Magyarországon szokatlan hatalom szilárdult meg címmel közölt cikket a magyar politikai helyzetről.

Bevezetőjében a lap megjegyzi, hogy az Országgyűlés a nemrég hatalomra került, jobboldali Fidesz egyik első intézkedéseként módosította a büntető törvénykönyvet, amely mostantól három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a kommunista rezsim bűneinek tagadását.

A lap budapesti tudósítója szerint a kommunista rezsim által elkövetett bűnök tagadására vonatkozó Btk.-módosítás sajátságos válasz a baloldali erők korábbi koalíciója által februárban elfogadott jogszabályra, amely a holokauszt tagadását tiltotta. A jobboldal úgy döntött, helyreállítja az egyensúlyt, s egyenlőségjelet tesz a náci rezsim és a kommunisták bűnei közé. Most mindkettőre három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki büntetésként.

A szerző rámutat: “A jobboldali kormány egyik első döntésének szemmel látható politikai háttere van. A Fidesz ugyanis fő ellenfeleit – a baloldalt és a liberálisokat – az országot közel 50 évig kormányzó kommunisták egyenes utódainak tekinti. Ebből a szempontból a kommunista rezsim bűneire való emlékeztetés a baloldal lejáratására való újabb kísérlet” – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik