Nagyvilág

Elítéli az Irán-ellenes szankciócsomagot a Hamász és a Hezbollah

Elítélte az ENSZ BT Irán elleni szankciócsomagját a Hamász, a Hezbollah és az Iszlám Konferencia Szervezete.

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom “kétkulacsosnak” nevezte a nemzetközi fórum politikáját. Sérelmezte, hogy a Biztonsági Tanács bünteti Irán békés atomprogramját, míg védi a jelentős nukleáris arzenállal rendelkező Izraelt. A Hamász szerint a döntés “a cionisták eszköze”, amellyel hegemóniájukat akarják biztosítani a régióban, megfosztva az arab és iszlám országokat a békés nukleáris fejlesztések jogától.

A Hezbollah libanoni radikális síita szervezet ostorozta országát, amiért tartózkodott a szerdai szavazás során. Szerinte a BT határozata igazságtalan, és sérti a pártatlanság elvét. A síita szervezet “a nagyhatalmak játékának” nevezte a szankciókat hangsúlyozta: hogy azok csak tovább bonyolítják a helyzetet a térségben.

A büntetőintézkedések ellen foglalt állást az Iszlám Konferencia Szervezete is. A nemzetközi szervezet – amelynek Irán is tagja – nyugtalanságának adott hangot, és a felek közti párbeszédet szorgalmazta. Emellett újból felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyék atomfegyvermentes övezetté a Közel-Keletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik