Nagyvilág

Gates konkrét eredményeket akar Afganisztánban

Az idén fel kell mutatnia "valamilyen előrelépést" az Afganisztánban harcoló nemzetközi hadikoalíciónak, máskülönben elolvad a hátországbeli támogatottság.

Robert Gates kijelentette: az év végéig be kell mutatni a harcoló országok lakosságának, hogy az Afganisztánban követett stratégia nem siklott ki, sőt haladást eredményez.

Gates szerint ha a hadikoalíció egyértelmű előrelépést ér el, akkor az Afganisztánba katonákat küldő országok közvéleménye “türelmes lesz”, ám azt nem fogja eltűrni, hogy “patthelyzetben veszítsünk fiatal katonákat”.

Az amerikai védelmi miniszter kijelentette: “a nyár kemény lesz” az afganisztáni hadszíntéren.

Nagy-Britannia – a második legnagyobb katonai kontingenst Afganisztánban állomásoztató ország – közvéleménye mindazonáltal már régóta kétkedik a hadműveletek eredményességében. Szerdán egy brit katona életét veszítette egy robbantás következtében.

A BBC nemrégiben közölt felmérése szerint a brit közvélemény 64 százaléka nem tartja megnyerhetőnek az afganisztáni konfliktust, és 63 százalék a brit katonák “lehető leggyorsabb” kivonását pártolja.

A brit védelmi minisztérium szerdán cáfolta a The Times című vezető brit napilap aznap közölt, magas rangú katonai forrásokat idéző feltáró riportját, amely szerint a brit hadsereget kellő felkészülés nélkül, elhibázott tervek alapján vezényelték a dél-afganisztáni Hilmend tartományba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik