Nagyvilág

A vesztükbe küldték a brit katonákat

A brit vezérkar vakon és a szerencsében bízva vágott bele a tálibok elleni katonai akcióba a dél-afganisztáni Hilmend tartományban - állította kedden a brit konzervatív The Times napilap.

A katonai vezetők és köztisztviselők figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket, miszerint Nagy-Britannia nem eléggé felkészült ahhoz, hogy csapatokat vezényeljen Hilmendbe, és egy súlyosan elhibázott tervet hagytak jóvá – állítja a The Times, a 32 magas rangú katonai és kormányzati tisztségviselő nyilatkozatára támaszkodó saját oknyomozását összegezve.

A lap rámutat, hogy 2006-ban Nagy-Britannia 3300 fős stabilizáló missziót küldött Hilmend tartományba, amely a tervek szerint három évig, mintegy 1 milliárd fontos költséggel működött volna. A brit csapatok néhány héttel később már a puszta életükért harcoltak. Erősítést kellett küldeni, és a költségek az egekbe szöktek.

A The Times szerint a dél-afganisztáni bevetéssel kapcsolatban már a kezdet kezdetén aggályok merültek fel. A lap rámutatott, hogy David Cameron kormánya a napokban határozza meg, Londonnak ezentúl milyen taktikát kell követnie Afganisztán legveszélyesebb tartományában és négy pontban összegezte a védelmi és külügyminisztérium illetékesei ellen felhozott vádakat.

Ezek szerint mélyen alábecsülték a veszélyt, amelyet a tálibok jelentettek, nem vették figyelembe figyelmeztetést, hogy a csapatok tervezett létszáma nem megfelelő, olyan tanácsokat adtak a minisztereknek, amilyeneket a megítélésük szerint azok hallani szerettek volna és kusza parancs- és ellenőrzési struktúrát állítottak fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik