Nagyvilág

Izrael nem enged nemzetközi vizsgálatot

A Gázai övezet izraeli zárlatát megtörni akaró segélyflottilla elleni izraeli kommandós akciót és az övezet elleni blokádot maguk akarják kivizsgálni.

Az izraeli kormány hét legfontosabb minisztere hétfő este ismét tanácskozott, és megállapodott abban, hogy létrehoznak egy belső “ellenőrző bizottságot”, amelyben megfigyelőkét helyet foglalna két, Izrael által kiválasztott külföldi jogász is – jelentette hétfőn késő este a katonai rádió.

Ez a bizottság megvizsgálná a kilenc török halálos áldozatot követelő, május 31-i kommandós akció körülményeit és a Gázai övezet elleni blokádot a nemzetközi jog szempontjából. Izrael eddig azt állította, hogy megfelel.

Közben a hadsereg tartalékos tábornokokból felállította saját szakértői vizsgálóbizottságát. A hadsereg közleménye szerint a bizottság megvizsgálja a kommandós akciót, “levonja belőle a következtetéseit, és július 4-éig beterjeszti azokat”.

Nemcsak Izrael, hanem Törökország is hajthatatlannak tűnik az ügyben. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter hétfőn kijelentette: nem fog rendeződni Törökország és Izrael kapcsolata mindaddig, amíg utóbbi nem egyezik bele, hogy egy független ENSZ-bizottság vizsgálja ki az izraeli katonai akciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik