Nagyvilág

Politikai megoldás a tamiloknak

Politikai megoldást ígért első ízben a 25 éven át tartó polgárháború tavalyi lezárása óta a tamil vezetőknek Mahinda Radzsapaksze, Srí Lanka elnöke, aki hétfőn fogadta a tamil nemzeti szövetség vezetőjét.

Az elnök bizalmat kért Radzsavarotajam Szambantanttól. Ez volt az első alkalom, hogy a két fél politikai megoldásról tárgyalt azóta, hogy a kormányerők 2009 júniusában leverték a Tamil Tigrisek évtizedeken át tartó felkelését.

A találkozónak azért is jelentős volt, mert Radzsapaksze kedden kezdődő indiai útja elé időzítették. India többször is jelezte a szigetországnak, hogy megoldást vár a problémára, méghozzá a hatalom átruházásával a tamil többségű tartományokban.

A Srí Lanka-i etnikai konfliktus érzékeny téma Indiában, ahol Tamil Nadu államban mintegy 60 millió tamil él.

A Tamil Tigrisek évtizedeken át egy független tamil állam létrehozásáért küzdöttek Srí Lankán, mielőtt vereséget szenvedtek. Az ENSZ becslései szerint a harcokban 80-100 ezer ember vesztette életét, emberi jogi csoportok ugyanakkor úgy vélik, a felkelés sokkal több áldozatot követelhetett, a fegyveres konfliktus utolsó hónapjaiban ugyanis több ezer civil halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik