Nagyvilág

James Cameron is szembeszáll az olajfolttal

Felajánlotta segítségét a Mexikói-öbölbeli olajszennyeződés elleni küzdelemben James Cameron és egy kanadai kutatóintézet vezetője.

A világhírű filmrendező és barátja, Phil Nuytten kedden csatlakoztak ahhoz a washingtoni megbeszéléshez, ahol ötleteket gyűjtenek a környezeti katasztrófa megállításához. Cameron és a vancouveri Nuytco kutatóintézet első embere mélytengeri és olajipari szakértők csapatához csatlakozott az amerikai környezetvédelmi ügynökség által szervezett megbeszélésen.

Részleteket egyelőre nem tudni. Nuytten-t úgy tartják számon, mint a búvártechnika egyik legjobb fejlesztőjét.

Az amerikai média szerint az Egyesült Államok történetének legnagyobb ökológiai katasztrófájában az olajszennyeződés Louisiana után a héten valószínűleg eléri Mississippi és Alabama partjait is. Közben gőzerővel dolgozik új eljárásán az elsüllyedt Deepwater Horizon bérlője, a BP, amelynek legutóbb nem sikerült a sérült fúrótoronyból ömlő olajat nehéziszappal és cementtel eltömíteni.

Eközben Eric Holdre igazságügyi miniszter bejelentette: polgári és büntető vizsgálatot indított a brit energetikai óriás ellen. Holder azt mondta: “a törvény teljes szigorával lépnek fel az ellen, aki megsérti a törvényt”. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen vádakat alapján lép fel a szövetségi igazságügyi minisztérium az olajszennyeződési ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik