Nagyvilág

Újabb segélyhajókat küldenek a Gázai övezetbe

Két újabb segélyhajót küldenek a Gázai övezetbe – jelentették a hétfőn izraeli kommandósok által feltartóztatott segélyflottilla szervezői.

A Szabad Gáza mozgalom vezetője szerint a hajók célja, hogy kikezdjék a Gázai övezet izraeli blokádját, annak ellenére, hogy a hasonló céllal útjára indult korábbi segélyflottillát több halálos áldozatot követelő katonai akció keretében tartóztatta fel Izrael.

A többek között építőanyagokat, tolószékeket, ruhákat, illetve orvosi eszközöket szállító hajók várhatóan a következő napokban tesznek kísérletet a blokád áttörésére.

Eközben izraeli tisztviselők közölték: a hétfői rajtaütés során letartóztatott 671 aktivistából ötvenet már kiutasítottak a zsidó államból. A segélyhajó többi utasa viszont nem volt hajlandó azonosítani magát, így őket továbbra is fogva tartják az izraeli hatóságok.

Izrael készen áll egy újabb hajó feltartóztatására. Az izraeli haditengerészet készen áll arra, hogy feltartóztasson egy újabb hajót, amely segélyszállítmánnyal a fedélzetén a Gázai övezet felé tart – közölte az izraeli katonai rádió.

A Szabad Gáza mozgalom tulajdonában álló MV Rachel Corrie nevű hajó várhatóan holnap éri el a gázai vizeket. A rádióban név nélkül megszólaltatott izraeli hadnagy azt mondta, arra számítanak, hogy gond nélkül átveszik a hatalmat a hajó felett. Az izraeli helyettes védelmi miniszter kijelentette: nem fogják engedni, hogy bármilyen, humanitárius segélyt szállító hajó bejusson a Gázai övezet vizeire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik