Nagyvilág

Megdöbbentő felvétel az izraeli katonai akcióról

Az izraeli hadsereg közzétett egy videót, amely szerintük azt igazolja, hogy a palesztin aktivisták rátámadtak a kommandósokra, amikor rajtaütöttek a "Szabadság Flottilla" egyik hajóján.

A videó szerint az izraeliek a flottilla egyik hajójának fedélzetére ugranak, amikor rájuk rontanak többen botokkal és székekkel. Az AFP tudósítása szerint a felvételen például azt látni, hogy egy helikopterről köteleken aláereszkedő, fekete ruhát viselő kommandósok egyikére valamilyen lövedéket hajítanak, majd egy csoport a katonára veti magát. A francia hírügynökség szerint a kaotikus jelenetből úgy tűnik, hogy a hajón tartózkodók a támadók fölébe kerekednek.

A francia hírügynökség szerint a fekete-fehér videót az izraeliek vették fel a közelből. Annyi vehető még ki a képekből, hogy többen botokkal ütnek valamit vagy valakit – írja az AFP. A videón azt is látni, hogy egy közeli hadihajóról katonák figyelik az erőszakos jeleneteket, miközben héberül beszélgetnek. Hallani lehet a katonák szavait is. Egyikük például azt mondta: “Ezek nagyon megverik őket.”

Az izraeli akcióban a legutóbbi híradások szerint 9-en haltak meg.

A halálos áldozatok többsége állítólag török állampolgár. Az izraeli haditengerészet kommandósai közül öten sebesültek meg, ketten súlyos állapotban vannak. Az akció világszerte felháborodást, sok országban tüntetéseket váltott ki. Izrael szerint a rajtaütés közben az aktivisták kezdték az erőszakot.

Ajánlott linkek:

A felvételek további részletei (guardian.co.uk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik