Nagyvilág

A Külügyminisztérium aggódik az izraeli katonai akció miatt

Aggodalmát fejezi ki a Külügyminisztérium a gázai segélyflottillával szemben alkalmazott izraeli katonai erőszak miatt.

A magyar kormány egyetért az Európai Uniónak a “Szabadság hajóraj” elleni izraeli katonai akcióval kapcsolatban hétfőn kiadott nyilatkozatával – írta közleményében a tárca szóvivője.

A külügyi szóvivő közleménye szerint a tárca aggodalmát fejezi ki a katonai erő alkalmazásáért és annak következményeiért, egyben részvétét nyilvánítja az áldozatok hozzátartozóinak. “Az incidens lezáratlansága kedvezőtlen hatást gyakorolhat a közel-keleti tárgyalásokra és az egész békefolyamatra. Felkérjük továbbá Izraelt, hogy biztosítson megfelelő csatornákat a segélyszállítmányok biztonságos eljuttatására a Gázai övezetbe” – olvasható a kommünikében.

Az Európai Unió tagországai hétfőn elítélték a halálos áldozatokat okozó erőszak használatát a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla vezérhajóján. A tagállamok uniós nagyköveteinek brüsszeli tanácskozása után a 27 tagország nevében kiadott közleményben Catherine Ashton külügyi főképviselő egyúttal azonnali, teljes és pártatlan vizsgálatot követelt a hajnali eseményekről, illetve azok körülményeiről. Felszólította továbbá az érintett feleket, hogy előzzék meg a feszültség további éleződését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik