Nagyvilág

A Biztonsági Tanács tagjai elítélték az izraeli támadást

Az ENSZ Biztonsági tanácsának csaknem mind a 15 tagja elítélte az izraeli hadsereg akcióját a Szabadság Flottilla elnevezésű gázai segélyszállítmány ellen.

Közös elítélő nyilatkozat még nem született, az egyes tagállamok azonban mind elítélő hangnemben nyilatkoztak, és arra szólították fel Jeruzsálemet, hogy vessen véget a Gáza-övezet három éve tartó blokádjának.

A hétfő hajnali rajtaütésben legkevesebb kilencen vesztették életüket. Az izraeli kormányfő sajnálatát fejezte ki az áldozatok miatt. Benjamin Netanjahu azonban azt állította: a hajót megszálló kommandósok önvédelemből lőttek.

“A mostani blokád elfogadhatatlan és nem kívánatos eredményekkel jár” – mondta az ENSZ-hez akkreditált brit nagykövet, Mark Lyall Grant. Ugyanígy nyilatkozott a Biztonsági Tanácsban a britekhez hasonlóan vétójoggal rendelkező Franciaország, Oroszország és Kína képviselője is, akik független vizsgálatot követelnek az incidenssel kapcsolatban. Izrael legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok nem fogalmazott ilyen egyértelműen, de jelezte, hogy a Gáza övezettel kapcsolatos intézkedéseken enyhíteni kellene.

A Palesztin Hatóság képviselője úgy nyilatkozott, reméli, hogy Izraelt tetteinek súlyával megegyező módon számoltatják majd el. Az ügyben a legkeményebben a török külügyminiszter fogalmazott. Ahmed Davutoglu szerint a flottilla elleni támadás nem volt más, mint egy “állam által elkövetett gyilkosság”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik