Nagyvilág

Az izraeli támadás ellen tüntettek Koppenhágában és Athénban

Több száz ember tüntetett hétfőn este a koppenhágai izraeli nagykövetség közelében az önkéntes flottilla megtámadása ellen tiltakozva, valamint a Gázai övezet blokádjának feloldását követelve.

A szervezők szerint 600, a rendőrség szerint 300 békés tüntető gyűlt össze, hogy a palesztinokat támogatásáról biztosítsa. A tiltakozók palesztin és török zászlókat lengetve, “Szabadítsátok fel Palesztinát!” és “Bojkottáljuk Izraelt!” feliratú táblákat a magasba tartva hallgatták a baloldali politikusok beszédeit.

“Nem tudom, hogy a Lego és az inkubátor mióta jelent biztonsági kockázatot Izrael számára, márpedig ezeket is visszautasították” – mondta Kamal Kuresi orvos és politikus.

Hétfőn Athénban is tüntettek az izraeli nagykövetség előtt, itt már összecsapások is voltak. A görög rendőrség könnygázt vetett be egy 100 fős randalírozó csoport szétoszlatásához. Összesen mintegy 2500 ember tiltakozott a diplomáciai képviselet előtt. Más görög városokban is az utcára vonultak az emberek.

A támadás miatt Görögország megszakította az izraeli és a görög légierő kedd óta tartó közös hadgyakorlatát. Evangélosz Venizelosz görög nemzetvédelmi miniszter utasította a légierő vezérkarát a Krétán zajló hadgyakorlat beszüntetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik