Nagyvilág

Sztrájkok bénítják Romániát

Általános sztrájkok sorozata kezdődött Romániában.

Szüneteltik a munkát a közalkalmazottak, az egészségügyi dolgozók és a az iskolai oktatók legnagyobb része, így tiltakozva a román kormány megszorító intézkedései ellen.

Az említett szakmákban a bérek 25, illetve a nyugdíjak, a munkanélküli segély és a gyereknevelési támogatás 15 százalékos csökkentése ellen tiltakoznak a sztrájkkal. Az egészségügyi dolgozók is a munkabeszüntetés mellett döntöttek, a kórházakban azonban biztosítják a sürgős esetek az ellátását.

A tanárok nagy része is hasonlóképpen döntött, bár gondoskodtak arról, hogy a vizsgáztató központokban zavartalanul kezdhessék meg a diákok az érettségi vizsgát idegen nyelvből.

Sztrájkba léptek a vámosok, a rendőrség alkalmazottai, akárcsak a börtönőrök, akik csak a szigorúan vett “fogolyőrzésre” vállalkoznak, nem hajlandók azonban a közmunkákra kivezényelt elítéltekre ügyelni.

Bukarestben kedden a metró közlekedése is leáll, mivel az azt működtető vállalat alkalmazottai is beszüntetik a munkát. Hajnali négy és délután 16 óra között a villamosok nem járnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik